Tip 2 Diyabet

Erişkinlerde en sık görülen diyabet tipi olup hiperglisemi, insülin eksikliği ve direnci ile karakterize metabolik bir bozukluktur. Artan obezite sıklığı ile prevelansı giderek artmaktadır. İnsülin eksikliği ve direnci genetik ve çevresel etkenler ile oluşmakta olduğundan her hasta için kesin bir neden belirlenmesi güçtür. Hipergliseminin kendisi de pankreas beta hücre fonksiyonlarını bozar ve insülin direncini arttırır.

Uluslararası Diyabet Federasyonu'na göre, 2015 yılında 20 ila 79 yaşları arasındaki yaklaşık 415 milyon yetişkinde tip 2 diyabet hastası olduğu görülmüş. 2040 yılına kadar bu sayının 200 milyon daha artması beklendiği için, tip 2 diyabet küresel bir halk sağlığı yükü olarak görülmüştür. Tip 2 diyabetli hastalarda diğer metabolik anormalliklerle sinerji halinde olan kronik hiperglisemi, çeşitli organ sistemlerinde hasara yol açarak, sakat bırakan ve yaşamı tehdit eden hastalık komplikasyonlarının gelişmesine yol açabilir, bunların çoğu mikrovasküler (retinopati, nefropati ve nöropati) ve kardiyovasküler hastalık riskine yol açan makrovasküler komplikasyonlardır.

Etyoloji

Tip 2 diyabet tüm diyabet vakalarının yaklaşık %90'ını oluşturur. Tip 2 diyabette insüline yanıt azalır ve bu insülin direnci olarak tanımlanır. Bu durumda, insülin etkisizdir ve başlangıçta glikoz homeostazını sürdürmek için insülin üretimindeki bir artışla karşılanır, ancak zamanla insülin üretimi azalarak tip 2 diyabet ile sonuçlanır.

Tip 2 diyabet en yaygın olarak 45 yaşın üzerindeki kişilerde görülür. Yine de artan obezite seviyeleri, fiziksel hareketsizlik ve yüksek yoğunluktaki enerji yiyecekleri nedeniyle çocuklarda, ergenlerde ve genç yetişkinlerde de giderek daha fazla görülmeye başlanmıştır.

Klinik Bulguları

Tip 2 diyabet en sık erişkinlerde görülen diyabet tipi olup, hiperglisemi, değişik derecede insülin eksikliği ve direnci ile karakterizedir. Birçok hasta asemptomatik olup, hiperglisemi rutin laboratuvar testlerinde saptanır.

Klasik semptomları

  • Poliüri (Aşırı idrara çıkma)

  • Polidipsi (Aşırı susama hissi ile aşırı su içme)

  • Noktüri (Gece idrar yapma ihtiyacı ile bir veya daha fazla uyanma)

  • Bulanık görme

  • Kilo kaybı (Daha az sıklıkla görülür)

Poliüri glukoz için renal eşik olan 180 mg/dl üzerindeki glukoz konsantrasyonlarında görülür. Glukozüri osmotik diürez ve hipovolemiye bu da polidipsiye yol açar.

Hiperglisemi semtomları

  • Hiperglisemi klasik semptompları ile birlikte random bakılan kan glukozu 200 mg/dl veya üzerinde ise diyabet tanısı konur.

  • Asemptomatik bireylerde diyabet tanısı aşağıdaki kriterlerden herhangi birinin varlığında konur

    • Açlık plazma glukozu ≥126 mg/dl

    • Oral glukoz toleran testinde (OGTT) 2. saat plazma glukozu ≥200 mg/dl

    • HbA1c ≥%6,5

Tedavi

Enfeksiyonlar, toksinler, zihinsel ve fiziksel travma, yetersiz bir pankreası tamamen tükenme noktasına kadar zorlayabilir.

Pankreas aparatının işleyen kısmının beslenme bozukluğu ve tükenmesi, özellikle başlangıçta geçici ve geri döndürülebilir. Bu gibi durumlarda, düzenleyici mekanizmaları normale döndürme girişimi çoğu zaman hedefe ulaşabilir

WeCreativez WhatsApp Support
Merhabalar, size nasıl yardımcı olabiliriz?