Günlük yaşamı olumsuz etkileyen el ve elbileği ağrıları, farklı yaş gruplarında yaygın olarak görülen bir rahatsızlıktır.
Düşme sonucu ortaya çıkabileceği gibi, sürekli elini kullanan meslek gruplarında ve sporcularda da el- el bileği ağrıları sık görülür
Karpal Tunel Sendromu
Karpal tunel sendromu elin tenar kısmında parestezi, ağrı, muskuler atrofi, güçsüzlük, median sinir sahasında his kusuru ile karakterize klinik bir tablodur. Temel problem ele giden median sinirin el bileğindeki karpal tünelden geçerken çevre kılıf tarafından sıkışmasıdır.
Hastaların çoğu 40-60 yaş arası kadın hastalardır. El ve elin radial tarafındaki üç parmak ve 4. parmağın radial yarısında ağrı, yanma, karıncalanma ve uyuşukluk görülür. Bunun yanında tüm parmaklarda da bu şikayetler olabilir. Bazı hastalarda kol ve boyun ağrısı olabilir. Elin kullanılması, semptomları genellikle alevlendirir.
Şikayetler, sıklıkla bilateral ve dominant elde daha şiddetlidir. Gece şikayetlerin kötüleşmesi tipiktir. Hasta uyandığında, ellerini sallayarak, ovalayarak veya masaj yaparak bir miktar rahatlama sağlar. Tenar atrofiye geç dönemde rastlanır. Hastaların az bir kısmı, ağrı olmaksızın güçsüzlük ve atrofi ile başvururlar. Hastalığın başlangıcında objektif bulgular nadirdir.
De Quervain Tenosinoviti
El bileğinin en radial tarafında bulunan abduktor pollisis longus ile ekstansör pollisis brevis tendonlarının dorsal karpal ligament ve radial tünel altındaki stenozan tenosinovitidir.
De Quervain tenosinovitinin etyolojisinde birçok faktör söz konusudur. Artmış friksiyonel kuvvete ve mikrotravmaya neden olan başparmağın ve el bileğinin aşırı ve tekrarlı hareketleri De Quervain tenosinovitine neden olmaktadır.
De Quervain tenosinoviti, 30- 60 yaş arasında daha fazla görülür. Kadınlarda erkeklere oranla daha sık rastlanmaktadır.
El ve başparmak kullanımı ile oluşan ağrı, radial stiloid alanda lokalize hassasiyet, ödem, başparmak ekstansiyonunda ve abduksiyonunda kısıtlanma ve zayıflık gibi bulgular olabilir.
Tetik Parmak
Fleksör tendonun üstündeki retinaküler kılıfta hipertrofi gelişerek kılıfın tıkanmaya ve sıkışmaya neden olmasıdır. Tetik parmakta artritte olduğu gibi bir inflamasyon yoktur. Tendon kılıfındaki kalınlaşma, nodül olarak palpe edilir.
Hastalar çoğunlukla tutulan parmaklarını fleksiyona getirirken zorlanma ve ağrı olması, parmaklarda takılma ve tam fleksiyona getirirken duydukları "klik" sesi nedeniyle başvururlar. Şiddetli olgularda parmak bütünü ile hareketsiz kalabilir. Bu gibi durumlarda pasif hareket genişliği tam olmasına rağmen aktif hareket çok kısıtlıdır. Hastaların çoğunda bu yakınmalar sabahları daha belirgindir ve gün içinde azalma gösterir. Sıklıkla 45 yaşından sonra görülen bu durum, kadınlarda daha sık olarak görülür.