Osteoporoz
Kemik mineral yoğunluğu ve kemik kütlesinin azalması veya kemiğin yapısı ve gücünün değişmesiyle ortaya çıkan bir kemik hastalığıdır. Bu, kemik gücünde azalmaya yol açabilir, bu durumda kırık riskini artırabilir.
Osteoporoz "sessiz" bir hastalıktır. Genellikle semptomlar olmaz ve bir kemik kırılıncaya kadar hastalığın olduğu anlaşılmayabilir.
Osteoporoz, tüm ırklardan ve etnik gruplardan kadınları ve erkekleri etkiler. Osteoporoz her yaşta görülebilir, ancak yaşlandıkça hastalığa yakalanma riski artar. Birçok kadın için hastalık, menopozdan bir veya iki yıl önce gelişmeye başlar.
Bazı kanser ilaçları ve glukokortikoid steroidler gibi belirli ilaçlar osteoporoz geliştirme riskini artırabilir.
Osteoporoz, menopoz sonrası kadınlarda ve yaşlı erkeklerde kırıkların başlıca nedenidir. Kırıklar herhangi bir kemikte meydana gelebilir ancak en sık kalça, omurgadaki omurlar ve bilek kemiklerinde görülür.
Semptomları
Osteoporoz, genellikle bir kemik kırılıncaya kadar hiçbir belirti göstermediği için "sessiz" bir hastalık olarak adlandırılır.
Omurga kırığının belirtileri arasında şiddetli sırt ağrısı, boy kaybı veya kambur veya çökük duruş gibi omurga malformasyonları bulunur.
Osteoporozdan etkilenen kemikler o kadar kırılgan hale gelebilir ki, kırıklar kendiliğinden veya sağlıklı bir kemikte kırılmaya neden olmayacak şekilde ayakta durma, küçük düşmeler, eğilme, kaldırma veya hatta öksürme gibi normal stresler sonucu meydana gelebilir.
Hastalığı ve kırıkları önlemek için;
Yürüme ve ağırlık taşıma egzersizleri yaparak, fiziksel olarak aktif kalmak.
Sigara ve alkol içmemek
Osteoporoz tanısı almış hastaların, hastalığı ile ilgili reçete edilen ilaçları kullanması
Kemik sağlığını korumaya yardımcı olmak için kalsiyum ve D vitamini açısından zengin besleyici besinlerin tüketilmesi