Etkilenen interkostal sinirlerin innerve ettiği dokularda, genellikle keskin, yayılan, yanan veya saplanan tarzda bir ağrı olarak ortaya çıkan, uyuşma ve karıncalanma gibi parestezi ile ilişkili olabilen nöropatik bir ağrıdır.
Ağrı aralıklı veya sabit olabilir ve tipik olarak göğüs ve sırt boyunca sarılı bant benzeri bir ağrı olarak veya bir torasik dermatomal modelde kendini gösterir. Ağrı uzun bir süre devam edebilir ve neden olan hastalık süreci düzeldikten sonra da uzun süre devam edebilir.
Semptomlar tipik olarak doğası gereği duyusaldır ve motor işlevi etkilenen ciddi vakalar da görülür. Hastalığın birden fazla nedensel mekanizması varken, ağrı iletim yolları aynı kalır ve tedavi yaklaşımlarında benzerliklere yol açar.
Çeşitli farklı mekanizmalar, iltihaplanmaya yol açan doğrudan veya dolaylı interkostal sinir hasarına neden olabilir.
Etyoloji
Torokotomiden kaynaklanan torasik duvar dokusu ve sinir hasarı ve herpes zoster sonrası yaygın olarak ortaya çıkabilir. Bununla birlikte, travmatik yaralanma, iyatrojenik (göğüs tüpü yerleştirildikten veya mastektomi veya diğer meme cerrahisi gibi cerrahi prosedürden sonra), anatomik kompresyon, gebelik, inflamatuar / reaktif, enfeksiyöz veya neoplastik dahil olmak üzere daha az yaygın olarak görülen birçok başka nedenleri de bulunmaktadır.
Patofizyoloji
İnterkostal nevraljinin patofizyolojisi çok faktörlüdür ve çeşitli periferik ve merkezi sinir sistemi kombinasyonlarını ve psikolojik mekanizmaları içerir. Bazı durumlarda anatomik veya enflamatuar bir kaynak bulunabilir, ancak birçok hastada etiyolojinin net olmadığı rahatsızlıklar da bulunabilir.
Torakotomi, torakostomi veya torakostomi tüpü yerleştirilmesi, meme cerrahisi, pozisyonlama yaralanması, kaburga kırıkları, sinir sıkışması ve benzeri gibi uyarılmış travma durumunda, kaynak ya sinire doğrudan hasar veya onu çevreleyen yapılarda iltihaplanma ve / veya sinir sıkışması (yara izi veya iltihaplanmaya sekonder) ile sonuçlanır
Alt interkostal sinirlerin (T7-T11) ve / veya subkostal sinirlerin (T12) sıkışıp kaldığı ön kutanöz sinir tuzak sendromu vakaları gibi atravmatik interkostal sinir sıkışması vakaları da olabilir.
Kadınlarda sıkı sutyen interkostal nevraljiye neden olabilir. Hamilelik sırasında mekanik basınç aynı sonucu verebilir. Kırık kostalar, plörezi, ikinci ve üçüncü kostanın sternal ucundaki ağrılı şişlik nevraljilere neden olabilir. İnatçı vakalarda kanserin olası bir neden olarak düşünülmesi gerekmelidir.