Huzursuz Bacak Sendromu

Bacakları hareket ettirme dürtüsü veya ihtiyacı ile ortaya çıkan, anormal duyularla karakterize, kronik, ilerleyici bir bozukluktur. Semptomlar genellikle bacaklarda, nadiren de kollarda, iki taraflı, simetrik, çoğunlukla geceleri oluşur, uzun süreli hareketsizlik durumlarında kötüleşip, hareketle düzelir. Hastalık aralıklı olarak alevlenir ve uzun süreli asemptomatik dönemler olabilir.

Huzursuz bacak sendromu olan hastalarda uyku bozuklukları (%10-20) ve uykuda periyodik uzuv hareketleri oldukça sık (%80) görülmektedir.

Huzursuz bacak sendromu tek başına görülebildiği gibi periferik polinöropati, diabet, multipl skleroz radikülopati, romatoid artrit, böbrek yetmezliği ve parkinson hastalığı gibi bazı hastalıkların seyri sırasında ve gebelikte sekonder olarak da görülebilir. Bazı ilaçların (antiepileptikler, antidepresanlar, dopamin agonistleri lityum vb) kullanımıyla da huzursuz bacak sendromu semptomlarının oluştuğu bildirilmiştir.

Huzursuz bacak sendromunda en bariz olay, semptomların gece uykunun başladığı saatlerde şiddetlenmesi, uykuyla beraber devam etmesi, gün içinde kaybolması ve bacak sallama veya yürümekle hafiflemesidir .

Şikayet hastalar tarafından değişik şekillerde tarif edilmektedir. Hastaların çoğu adlandırılamayan bir huzursuzluk ve hareketsiz duramama hali olarak tanımlamaktadırlar.

Diğer şikayetler ise, ağrı, kramp, kaşıntı, uyuşma, yanma, gerilme-kasılma, kıpırtı ve sıçrama hissi olarak sıralanabilir.

WeCreativez WhatsApp Support
Merhabalar, size nasıl yardımcı olabiliriz?