Psoriasis ve Psöriatik artrit

Psoriasis (Sedef hastalığı) vücudun kendi dokularına karşı geliştirdiği alevlenmelerle birlikte uzun süre devam eden bir hastalıktır. Ciltte hastalığa sedef renginde kepeklenmeler bulunan kızarıklıklar ile ayırt edilir. Şiddetli kaşıntıda bu bulgulara ilave olabilir.

Psoriasis bulaşıcı olmayan bir hastalıktır. Tüm dünyada yaklaşık %1-3 oranında görülür.  Sıklıkla otuzlu yaşlarda başlasa da doğumdan itibaren görülebilir. Vakaların %30 unda aile öyküsü vardır.

Sedef hastalığında derideki hücreler tarafından antijenler oluşturulur. Bu antijenler bağışıklık sistemini aktive eder. Aktive olan hücreler tekrar deriye döner ve deride hücre çoğalması ve buna bağlı sedef hastalığına özgü plakların oluşumuna neden olur.

Psöriatik artrit, kronik bir cilt ve tırnak hastalığı olan sedef hastalığıyla ilişkili, periferik eklemler, omurga ve entesis bölgelerininin kronik inflamatuvar hastalığıdır.

Ciltte sedef hastalığı bulgularıyla beraber, eklemlerde sertlik, şişlik ve ağrılara neden olur.

Psoriasislilerin %30 kadarında rastlanır. Olguların çoğu kronik ve ilerleyicidir. Psöriatik artrit ciddi fonksiyonel kayba yol açar ve yaşam kalitesini düşürür

WeCreativez WhatsApp Support
Merhabalar, size nasıl yardımcı olabiliriz?