Periferik Fasiyal Sinir Paralizisi (Yüz Felci)

Genellikle yüzün sadece bir tarafında yüz güçsüzlüğü ile karakterizedir. Diğer semptomlar arasında tat kaybı, hiperakuzi ve azalmış tükürük ve gözyaşı salgısı da olabilir. Semptomlar birkaç saat içinde gelişebilir

Kulaktan yüze yayılan ağrı, diğer semptomların başlamadan önce akut olarak ortaya çıkabilir.

Genetik faktörler, viral infeksiyona bağlı gelişen vasküler iskemi ve inflamasyon, otoimmun hastalıklar, temporal kemik fraktürleri, baş-boyun tümörleri, santral sinir sistemi lezyonları fasiyal sinir paralizilerine neden olabilir.

3. Molar diş çekimi sonrası fasiyal paralizi görüldüğünü bildiren yayınlarda mevcuttur.

Yaklaşık olarak üçte ikisinde neden bulunamamaktadır ve İdiopatik fasiyal paralizi ya da Bell paralizisi olarak adlandırılmaktadır. En sık karşılaşılan periferik fasiyal paralizi tipidir. Akut başlayan, nedeni bilinmeyen ve yüzün sadece bir yanındaki tüm kas gruplarını etkileyen periferik alt motor nöron paralizisidir.

Klinik bulgular genellikle fasiyal sinirdeki lezyonunun lokalizasyonuna göre değişir. Fasiyal sinirin korda-timpani dalı hasarında dilin 2/3 ön kısmı tad duyusu kaybı, stapedius dalı hasarında hiperakuzi olurken, motor dallarının hasarında ağız sağlam tarafa kayar ve hasta gözünü kapatamaz. Bu kozmetik ve fonksiyonel yetersizlikle sonuçlanabilir.

Bell paralizisi prognozu çok iyidir, hastaların %85’inde 3-4 hafta içinde klinik olarak önemli derecede iyileşme gözlenir. Yapılan çalışmalarda hastaların yaklaşık olarak %71’inde mimik kasları fonksiyonları tamamen düzelirken %29’unda yüz kaslarında güçsüzlük, kontraksiyon, hemifasiyal spazm veya sinkinezi gibi sekeller kalabilmektedir.

WeCreativez WhatsApp Support
Merhabalar, size nasıl yardımcı olabiliriz?