Genellikle aşırı kullanım veya yaralanmadan kaynaklanır. Dirsek ağrıları kemikler, kaslar, tendonlar, bağlar veya eklemlerdeki sorunların sonucu olabilir.
Lateral Epikondilit (Tenisçi dirseği)
El bileği ekstansör tendonlarının yapışma yerinin enflamatuar hastalığıdır. Lateral epikondilde oluşan, humerusa ve ön kola yayılan ağrı bu hastalığın karakteristik özelliğidir. Fizik muayenede lateral epikondil üzerine basmakla ve dirsek ekstansiyonda iken el bileğine dirençli dorsifleksiyon yaptırmakla ağrı saptanır, ayıca el kavrama kuvvetinde azalma tespit edilir.
Kesme, kavanoz açma, boyama, el çırpma, bavul taşıma ağrıyı artırır. Akut travmaya sekonder ve tekrarlayan mikrotravmalar sonrası oluşur. Akut enflamasyon yoktur, kronik dejeneratif tendinosis mevcuttur. Tenis oynayanların %5 inde ve %75 dominant kolda görülür. 40-50 yaşlarında pik yapar. Sıklığı %1-3 oranında bildirilmiştir.
Medial Epikondilit (Golfçü dirseği)
El bileği fleksör tendonlarının yapışma yerinin enflamatuar hastalığıdır. Medial epikondil üzerinde ve distalinde ağrı görülür, hassasiyet, dirence karşı el bileği fleksiyonu ve pronasyonu ile ağrı artışı vardır. Lateral epikondilite göre daha seyrek görülmesine rağmen, tedavisi daha zordur.
Kubital Tünel Sendromu
Kubital tünel humerusun medial epicondyle ile ulnanın olecranonu arasında bulunur. İkinci sıklıkta görülen tuzak nöropatisidir. Ulnar sinirin kubital tünelden geçerken basıya uğraması sonucu gelişir. Semptomlar künt bir rahatsızlık hissinden hiperesteziye kadar değişebilir. Dirsekte proksimale ve distale yayılabilen ağrı ve hassasiyet bulunabilir. Dirsek fleksiyonu ile ve gece, hastanın şikayetleri artabilir. Şiddetli, uzun süren vakalarda intrensek kaslarda güçsüzlüğe bağlı olarak pençe el deformitesi gelişebilir. Ayrıca dirsek muayenesinde tinel işareti saptanabilir.
Olekranon Bursiti
Olekranon üzerinde ciltaltı yerleşimli olekranon bursasında, romatoid artrit, gut, kalsiyum pirofosfat birikimi gibi sistemik inflamatuar hastalıklara veya kronik tekrarlayan travmalara bağlı olarak bursit gelişebilir. Bursit, akut-kronik, veya septik-aseptik olabilir. Direk travma sonrası hematomla dolan bursa, şişlik, ağrı ve fleksiyon kısıtlılığına neden olur.