Metabolik Sendrom

Metabolik Sendrom Aşırı beslenmeyi, hareketsiz yaşam tarzını ve bunun sonucunda oluşan aşırı yağlanmayı yansıtan bileşenlerin oluşturduğu metabolik  bir bozukluktur. Temelinde insülin direncinin bulunduğu abdominal şişmanlık, tansiyon yüksekliği, trigliserit yüksekliği, HDL-kolesterol (iyi kolesterol) düşüklüğü…

Non Bakteriyel Sistit

Non Bakteriyel Sistit Bakteriyel olmayan sistit, steril idrar ve sistik semptomların yanı sıra özellikle mesanenin mukoza ve submukozasında inflamatuar değişikliklerin bulunduğu, etiyolojisi belirlenemeyen ağrı ve sık idrara çıkma, sıkışma hissi, dizüri, nokturi gibi genitoüriner semptomlar ile karakterize bir sendromdur. K…

Obezite ve Kronik Hastalıklar

Obezite ve Kronik Hastalıklar Yaşam tarzı Hipokrat döneminden beri insanların sağlığı için önemli olarak kabul edilmiştir. Hipokrat, tüm çevresel faktörlerin insanın refahını etkilediğini egzersiz, doğru beslenme ve temiz çevrenin sağlıklı yaşam için önemli olduğunu vurgulamıştır. Genel olarak,…

Omuz Ağrıları

Omuz Ağrıları Omuz çevresindeki kaslarda oluşan şişlik, hasar veya kemik değişiklikleri omuz ağrısına neden olabilir. Omuz ağrısı belirli bir bölgede lokalize olabilir, omuzun etrafına veya kola doğru yayılabilir. Omuz ağrıları orta servikal sendromla ilişkili olabilir, bu nedenle omuzla beraber servikal bölge muayeneside yapılma…

Osteoporoz

Osteoporoz Kemik mineral yoğunluğu ve kemik kütlesinin azalması veya kemiğin yapısı ve gücünün değişmesiyle ortaya çıkan bir kemik hastalığıdır. Bu, kemik gücünde azalmaya yol açabilir, bu durumda kırık riskini artırabilir. Osteoporoz "sessiz" bir hastalıktır. Genellikle semptomlar olmaz ve bir kemik kı…

Parkinson Hastalığı

Parkinson Hastalığı Hem motor hem de motor olmayan özelliklerle karakterize kronik, ilerleyici bir nörodejeneratif hastalıktır. Parkinson hastalığı sinsi başlangıçlı olup, istirahat tremoru, rijidite, akinezi, bradikinezi veya postural instabilite gibi belirtilerle ortaya çıkar. Parkinson hastalığı ile ilişkili patofizy…

Peptik Ülser

Peptik Ülser Asid ve pepsinin zararlı etkisi ile mide ve duodenum mukozasında oluşan, sınırları belirli doku kaybıdır. Histopatolojik olarak, sadece mukozayı tutan çapı 5 mm’den küçük, derinliği 1 mm’den yüzeyel defektler erozyon olarak tanımlanmakta, defektin muskularis mukozayı aşarak submukoza veya muskularis p…

Periferik Fasiyal Sinir Paralizisi (Yüz Felci)

Periferik Fasiyal Sinir Paralizisi (Yüz Felci) Genellikle yüzün sadece bir tarafında yüz güçsüzlüğü ile karakterizedir. Diğer semptomlar arasında tat kaybı, hiperakuzi ve azalmış tükürük ve gözyaşı salgısı da olabilir. Semptomlar birkaç saat içinde gelişebilir Kulakt…

Periferik Nöropati

Periferik Nöropati Beyin ve omurilik dışında yer alan periferik sinirlerin hasar görmesinin bir sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır. Sıklıkla ellerde ve ayaklarda ağrı, güçsüzlük ve uyuşmaya neden olur. Motor, duyu veya otonom sinirleri etkileyen nöropati farklı semptomlara neden olabilir. Birden fazla…

Psoriasis ve Psöriatik artrit

Psoriasis ve Psöriatik artrit Psoriasis (Sedef hastalığı) vücudun kendi dokularına karşı geliştirdiği alevlenmelerle birlikte uzun süre devam eden bir hastalıktır. Ciltte hastalığa sedef renginde kepeklenmeler bulunan kızarıklıklar ile ayırt edilir. Şiddetli kaşıntıda bu bulgulara ilave olabilir. Psoriasis bulaşıcı olmayan bir hast…

Romatoid Artrit

Romatoid Artrit Nedeni bilinmeyen kronik, ilerleyici otoimmün bir hastalıktır. Öncelikle periferik eklemleri etkileyen kalıcı iltihaplanma ile karakterizedir. Genellikle sinsi bir simetrik artrit olarak başlar ve öngörülemeyen ve değişken bir seyir gösterir. Birçok eklemi aynı anda hastalandırması sonucu şeki…

Sigara Bağımlılığı

 Sigara Bağımlılığı Bazı geleneksel toplumlarda yüzyıllardan beri kullanılan bir ürün olan tütünün,  sanayi devriminden sonraki dönemde pek çok ülkede kullanımı artmıştır. Günümüzde bütün toplumlarda en yaygın olarak kullanılan ürün, tütünün sigara şek…

WeCreativez WhatsApp Support
Merhabalar, size nasıl yardımcı olabiliriz?